Culinair

De Turkse keuken is een rijke en diverse culinaire traditie met een verscheidenheid aan gerechten en smaken uit verschillende regio's van het land.

Enkele van de meest populaire gerechten in de Turkse keuken zijn:

Kebabs: Gegrilde vleesspiesjes, meestal lamsvlees of kip, die worden geserveerd met rijst of brood.

Döner kebab: Dunne plakjes vlees gekookt aan een verticaal spit en geserveerd in een sandwich of met rijst en groenten.

Börek: Een gebakje gevuld met kaas, vlees of groenten en gebakken in de oven.

Meze: Een selectie van kleine gerechtjes ter grootte van een aperitief die als voorgerecht voor een maaltijd worden geserveerd. Dolma: Gevulde groenten, zoals paprika's of druivenbladeren, die gevuld zijn met een mengsel van rijst en gehakt.

Lahmacun: Een dun, krokant flatbread belegd met een mengsel van gehakt, groenten en kruiden.

Baklava: Een zoet gebakje gemaakt van laagjes filodeeg, gevuld met noten en gezoet met stroop of honing.

De Turkse keuken staat bekend om het gebruik van verse ingrediënten, zoals groenten, kruiden en specerijen, en de stevige en smaakvolle gerechten. Het wordt ook sterk beïnvloed door de keukens van buurlanden, zoals Griekenland en het Midden-Oosten. Je leest meer over de genoemde gerechten op de volgende pagina's van Turkijetravel.nl: 

Voor Turken wordt elke maaltijd als kostbaar beschouwd, hoewel het in restaurants vanzelfsprekend is, wordt zelfs thuis de tafel voor elke maaltijd goed gedekt en wordt er een royaal gerecht op tafel gezet, met koude en warme gerechten met brood.

Er is een vaste regel dat de maaltijd ten minste drie verschillende gerechten moet bestaan, die in de meeste gevallen een soep, een groentegerecht met rijst of bulgur en bijna altijd een grote salade bestaan.

Het dessert thuis bestaat, zoals ook in restaurants het geval is, vaak alleen uit een selectie van fruit of een zoete lekkernij. 

Turken eten langzaam

Met uitzondering van wanneer Turken zich tegoed doen aan fastfood, zoals een döner wrap of een broodje vis, duren Turkse maaltijden meestal lang.

Van het Turkse ontbijt tot maaltijden thuis en uit eten gaan met vis of kebab, Turken nemen hun tijd en genieten van elke hap.

Het is fascinerend hoe de kleine bordjes meze urenlang onaangeroerd op tafel kunnen blijven staan. Het is niet dat het niet lekker is of dat ze er niet van houden, het is gewoon dat ze van elke hap genieten en hun tijd nemen.

Je zult ook merken dat er wel fastfoodopties zijn, maar dat drive-thru fastfoodketens bijna niet bestaan en dat eten in de auto of staand ook geen vaste gewoonte van de Turken is.


Water, olie of yoghurt

Turken kennen veel verschillende op water gebaseerde gerechten die bijna uitsluitend bestaan uit groente- en bonenschotels en af en toe een stoofpotje met vlees.

Er is ook een verscheidenheid van gerechten op basis van olijfolie en de meeste daarvan worden bereid op een basis van tomaten en uien. Olijfolie is goed voor de spijsvertering en een hoofdbestanddeel van de mediterrane keuken, die nu door velen wordt beschouwd als het gezondste dieet ter wereld.

En dat is logisch, want zelfs het vlees en de vis worden eenvoudig bereid en niet overgoten met een extra zware saus. De sauzen zijn dus licht en de voedingswaarde is hoog in deze gerechten die de basis van de Turkse keuken vormen.

Veel westerse bezoekers zullen ook merken dat de Turken hun maaltijden niet beginnen met het smeren van boter op brood en het zou moeilijk zijn om zelfs maar boter te krijgen in de meeste restaurants als je dat zou willen.

Boter is een kostbaar goed en de broodmandjes die in Turkije op tafel staan, zijn uitsluitend bedoeld om de heerlijke, eerder genoemde sappige gerechten die met olijfolie worden bereid, op te consumeren.

Turken houden van kruiden

Gedroogde kruiden zoals rode chilivlokken en paprikapoeder, sumak, tijm en munt zijn allemaal specerijen die je gemakkelijk op tafel vindt staan als specerij in elk huis of restaurant.

Al deze kruiden zijn echt gezonde manieren om een maaltijd te kruiden. Bovendien houden veel Turken van pittig, en daarmee bedoel ik pikant, wat ze bereiken door rode pepervlokken over bijna alles te strooien en door hele pepers te eten, die bij bijna elk gerecht worden geserveerd als garnering, al dan niet gegrild, en uit kommen met ingemaakte pepers die soms ook als bijgerecht worden geserveerd.

Turken houden van fruit

Turken eten vrijwel uitsluitend vers seizoensfruit en -producten en doen hun uiterste best om producten en zuivelproducten uit bepaalde streken van het land te verkrijgen.

Fruit maakt een groot deel uit van de dagelijkse keuken, vooral in de zomermaanden wanneer borden watermeloen elke tafel beginnen te sieren bij elke maaltijd, inclusief het ontbijt.

Het dessert bestaat vaak uit een bord fruit, terwijl ander fruit en noten zoals onrijpe pruimen en amandelen ook gewaardeerde seizoenssnacks zijn.

Turken eten samen

Het is een bekend feit dat mensen minder eten als ze een maaltijd met anderen delen.

Turken eten niet graag alleen, maar nodigen iedereen uit om bij hen te komen eten. Hoe meer, hoe beter is zeker de mentaliteit hier in Turkije.

Turken houden er ook van hun maaltijd te verteren met thee, ongeacht het uur, en dan volgens de traditie, vooral in de zomermaanden, zullen ze een wandeling maken na de maaltijd.

Bron: Sabah