Turkse fastfood

Je ziet in Turkije altijd veel eettentjes langs de weg en in de steden en dorpen. Wij kennen natuurlijk de heerlijke dönner kebap al maar er valt nog veel meer te smikkelen. We nemen je mee naar de Turkse fastfood.

Kokoreç
Kokoreç is een Turkse specialiteit en bestaat uit gehakte, gegrilde of geroosterde lamsdarmen. Het wordt zowel als tussendoortje gegeten in een Turks stokbrood  en als hoofdmaaltijd samen met enkele bijgerechten.
Voor de eigenlijke bereiding, na zorgvuldige reiniging, worden de darmen als spiralen op spiesen gewikkeld. De kern van een dergelijke darmrol en de tussenlagen bestaan ​​uit lamsvet om te voorkomen dat het voedsel bij het grillen of braden uitdroogt.
Kokoreç wordt ofwel in snippers gebakken op een hete plaat of, vaker in grotere restaurants, traditioneel op een horizontale spies gerold en gegrild in een speciale grill, die meestal wordt gestookt met houtskool.
De meest gebruikte kruiden zijn voornamelijk zout, peper, tijm, komijn en hete paprikapoeder of grof gehakte paprikavlokken. Kokoreç is bekend en erg populair in heel Turkije. Het is ook gebruikelijk in de landen van het Balkan-schiereiland.
In Turkije wordt onderscheid gemaakt tussen de Istanbul en de Izmir varianten. De Istanbul-variant wordt bovendien geserveerd met gehakte tomaten en uien, die ontbreken in de Izmir-variant. Als drankje bij Kokoreç wordt traditioneel Ayran gedronken. 
In het verleden werd Kokoreç vaak verkocht door venters in Turkije, later werd dit om hygiënische redenen verboden en werd de verkoop beperkt tot speciale Kokoreç-restaurants. Er zijn echter nog steeds talloze verkopers die hun Kokoreç op houtskool koken in kleine mobiele grills en deze rechtstreeks aan informele klanten verkopen. Het gerecht is nog steeds erg populair en is zelfs meer dan Döner kebab, de typische Turkse snack.