Voorgerechten en hapjes

Sucuk
Sucuk (spreek uit als sudjuk) is een droge en gekruide worst, bekend uit de Turkse keuken. De worst bestaat normaal gesproken alleen uit rundvlees, maar in Kazachstan en Kirgizië wordt het eten ook gemaakt van paardenvlees. Sucuk heeft ook ingrediënten zoals komijn, sumak, knoflook, zout en rode peper. Sucuk wordt zelden rauw gegeten; de worst wordt bijna altijd gebakken. Sucuk is een relatief sterk gezouten en vetrijk product. Bijkomend voordeel hiervan is dat de worst niet met olie gebakken hoeft te worden en genoeg eigen vet heeft. Het product wordt in plakjes of partjes gesneden en meestal gebakken met een ei. Tijdens het ontbijt wordt het op dezelfde manier gebruikt als spek. In Bulgarije wordt sucuk rauw gegeten als aperitief met raki of andere sterke alcoholische dranken. Sucuk werd eind jaren negentig ook in Türkiye geïntroduceerd als shoarma-variant. De worst kan worden gegeten als ontbijt, lunch, diner en als tussendoortje. Sucuk is populair in Türkiye. Ook de zoete snackvariant van sucuk komt oorspronkelijk uit Türkiye.


Içli köfte

Dit gerecht, dat oorspronkelijk tot de Arabische keuken behoort, wordt ook wel Kibbeh (balletje) genoemd. Het kan gekookt of gefrituurd worden. Men eet het bij speciale gelegenheden zoals vakanties, beloften, verlovingen, henna-avonden. Içli köfte is geen dagelijkse maaltijd omdat het moeilijk is om te maken en het proces lang duurt. Het is dus iets voor speciale gelegenheden. De vulling bestaat uit gehakt, uien en eventueel walnoten, peterselie, peperpasta en specerijen. Het wordt geroosterd in boter of olie. Deeg wordt bereid uit een mengsel van fijngemalen bulgur, griesmeel, bloem, ei, peperpasta, kruiden en zout. De koude vulling wordt bereid in de vorm van droge gehaktballen en het deeg wordt gevuld. Het is gebruikelijk om met ayran op te dienen.