Wist jij dat Sinterklaas niet uit Spanje maar uit Turkije komt?

Gepubliceerd op 7 december 2023 om 22:36

In het hart van Demre, aan de zuidwestkust van Turkije, staat een eeuwenoud kerkje ter ere van de heilige Nicolaas, bekend als Sint-Nicolaas. Het prachtige kerkje, oorspronkelijk uit de derde eeuw, werd grotendeels herbouwd in de elfde eeuw. Nicolaas, ooit bisschop van Myra, een belangrijke stad in de Turkse regio Lycië, is nu geëerd als 'Noël Baba', oftewel Vadertje Kerst, door zijn dorpsgenoten.

Als bisschop van Myra stond hij bekend om zijn rechtvaardigheidsgevoel, vergevingsgezindheid en zijn gulheid. Er zijn vele verhalen over zijn goede daden. Later werden zelfs nog heuse wonderen aan hem toegekend waardoor hij heilig verklaard werd.

Een verhaal dat vaak terugkeert, is dat over de drie arme dochters. Hun vader kon zich geen bruidsschat veroorloven waardoor ze gedoemd waren als slaven te worden verkocht. Er werden drie geldbuidels door het open raam gegooid, die terechtkwamen in schoenen die bij de haard stonden te drogen.

De vader ontdekte dat Nicolaas dit had gedaan. Dit verhaal verklaart vermoedelijk het strooigoed en de traditie van het schoentje zetten en ook de munten van chocolade zijn waarschijnlijk gebaseerd op dit verhaal.

Gedurende zijn leven in Lycië, in het jaar 280, werd Sint-Nicolaas geboren in het havenstadje Patara, waar nu nog steeds ruïnes te vinden zijn. Opmerkelijk genoeg wordt hij in zijn geboortestreek niet als bisschop, maar als de kerstman vereerd. In 342 overleed hij op 62-jarige leeftijd, en in 1087 werden zijn overblijfselen gestolen door Italiaanse zeelieden, die ze tentoonstelden in Bari, Italië.  Turkije heeft in 1997 een verzoek ingediend voor teruggave van de relikwieën en in 2009 nogmaals met als argument dat Sint-Nicolaas in Turkije leefde en is overleden. In de stad Bari is Sint-Nicolaas de beschermheilige van de stad en volgens een legende heeft hij tijdens zijn leven de voorspelling gedaan dat hij na zijn overlijden zou rusten in Bari.

Elk jaar op 6 december wordt er in Myra ter herdenking aan St. Nicolaas een mis opgedragen.

Drie kilometer ten noorden van Demre ligt het antieke Myra, met overblijfselen zoals een laat-Romeins theater en indrukwekkende Lycische rotsgraven ten oosten van het theater. In Demre zelf vind je hotels in de hoofdstraat die naar naar het centrale plein loopt. Daar is ook een busstation. Ongeveer 4 km ten zuidwesten van Demre bevinden zich de resten van de oude havenstad Andriake, met onder andere een Romeins graanmagazijn dat bezocht kan worden tijdens georganiseerde boottochtjes voor toeristen.

Als je dit gebied gaat bezoeken, vergeet dan de omgeving van Kekova niet. Het is een gebied met fascinerende baaien, stranden en het Kekova eiland. Vanaf Cayagzi, de huidige haven van Demre, vaart er een boot naar Kekova Adasi. Langs de kust van het eiland ligt een verzonken stad.

De totale Kekova regio heeft een oppervlakte van zo’n 260 vierkante kilometer en omvat het Kekova-eiland, de dorpen Kalekoy, Turks voor kasteeldorp (het oude Simena), Ucagiz (het oude Teimussa) en de oude steden Aperlae en Dolchiste.

Aperlae ligt deels boven en deels onder water. De hele Kekova regio is een bijzonder natuurgebied en staat op de voorlopige werelderfgoed lijst. Je kunt ook vanuit Kas met de boot dit gebied bezoeken.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.