Informatie Alanya

Zoek je informatie over Alanya? Dan zit je hier goed want wij vertellen uit eigen ervaring wat je er allemaal kunt doen en geven allerlei tips. En heb je vragen ? Onderaan staan de contactgegevens. Wij helpen je graag verder!

Alanya is een stad aan de zuidkust van Turkije, heeft circa 350.000 inwoners en is bereikbaar via twee luchthavens: Antalya in het westen. (ongeveer 2 uur rijden) en Gazipasa in het oosten. (ongeveer 45 minuten rijden) De stad is ook goed bereikbaar met de bus vanuit bijna iedere andere stad in Turkije. Deze komen aan bij de "Otogar" welke achter het Cleopatra strand ligt.

Geschiedenis

Alanya is een stad aan de Middellandse Zee in Turkije. Het is gelegen in de provincie Antalya, aan de voet van de Taurusgebergte. Alanya heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de prehistorie.

In de oudheid was Alanya een belangrijke handelsstad en een belangrijk centrum voor de productie van garum, een visproduct dat werd gebruikt als smaakmaker en dat in de oudheid algemeen bekend stond om zijn gezondheidsvoordelen. Alanya was ook een belangrijke havenstad en werd bewoond door verschillende volkeren, waaronder de Grieken, de Romeinen en de Byzantijnen.

In de Middeleeuwen werd Alanya bestuurd door de Seldjoeken, een Turkse dynastie die de stad in de 13e eeuw veroverde. In de 13e en 14e eeuw bouwde de Seldjoeken de Alanya-kasteel, die nog steeds een belangrijk historisch monument is in de stad.

In de moderne tijd is Alanya een populaire toeristische bestemming geworden vanwege zijn mooie stranden, historische bezienswaardigheden en de prachtige omgeving. De stad trekt jaarlijks veel bezoekers uit verschillende delen van de wereld.

Stranden

Dan komen we direct uit bij het bekendste strand van Alanya: het Cleopatra strand. Het is 3,5 kilometer lang en dankt zijn naam aan Cleopatra die dit strand als cadeau kreeg en hier volgens de legendes dan ook vaak kwam. Met noemt dit ook wel het "Damlatas strand". Deze naam komt voort uit de naam van de grot die zich bij het strand bevind. Andere stranden zijn het oost-strand ook wel "Keykubat strand" genoemd. Dit strand loopt in tegenstelling tot het Cleopatra strand wel geleidelijk af. (Tip voor op vakantie met kinderen!)

Live web cams

Ben jij ook zo nieuwsgierig hoe het nu in Alanya is of wil je eens een live kijkje nemen voordat je een vakantie boekt? Bekijk hier de live webcams van de gemeente Alanya

Eten en drinken in Alanya

Teelt van dragonfruit in kassen blijft groeien in Turkije

De teelt van dragonfruit stijgt ieder jaar in Turkije. Dragonfruit wordt geteeld in een gebied ter grootte van 13 hectare in Alanya, het teeltcentrum voor veel soorten tropisch fruit. De aangeplante jonge boompjes leveren het eerste jaar 1.250 kg aan fruit op, in het tweede jaar 6.250 kg.

Er worden bijna 38 soorten tropisch fruit geteeld in het Alanya-district van Antalya, wat veel aandacht trekt op de binnenlandse en internationale markten. Tropisch fruit, wat sinds enkele jaren in grote hoeveelheden wordt geteeld, zorgt voor zeer goede winsten voor de telers.

Het gebied waar dragonfruit geteeld wordt in het district groeit ieder jaar en trekt veel aandacht, zowel nationaal als internationaal. Volgens Alanya District Agriculture and Forestry Manager Mehmet Ruzgar verklaart dat dragonfruit recent populairder is geworden en zegt: "De teelt van dragonfruit neemt snel toe. Dragonfruit wordt steeds meer erkend. Er is veel buitenlandse vraag naar dragonfruit."

Benadrukkend dat de oogst van nieuw aangeplante bomen ieder jaar toeneemt, zegt Ruzgar: "We hebben op dit moment een teeltgebied van 13 hectare. Er is een rode en een witte soort dragonfruit. Het is een vrucht met veel antioxidanten en vochtafdrijvende eigenschappen. Het is rijk aan vitamines en mineralen. Momenteel levert onze teelt ruim 162.000 kg op. 1250 nieuwe boompjes kunnen worden geplant op iedere 1000 m2. Omdat het nieuwe bomen zijn, wordt volledige oogst na 3 jaar bereikt. Na die 3 jaren kunnen we tussen de 8 en 12 kg aan fruit van een boom oogsten. In het eerste jaar oogsten we 1.250 kg aan dragonfruit per 1000 m2. In het tweede jaar neemt dat toe tot 6.250 kg en in het derde neemt dat exponentieel toe."

De District Manager of Agriculture and Forestry wijst erop dat dragonfruit een goede inkomstenbron is voor de telers. "Dragonfruit wordt nu verkocht voor $4,50 per stuk. Als er meer aanbod op de markt komt, zal de prijs dalen, maar het is een goede inkomstenbron geworden voor onze telers. "Dragonfruit is voor binnenlandse consumptie en de export. Er is meer vraag vanuit het buitenland. De consumptie van zowel toeristen als lokale burgers heeft de vraag naar dragonfruit doen stijgen."

Bron: Karaman Habercisi

 

Naast bovenstaand fruit zijn er nog vele andere fruitsoorten die volop groeien in Alanya en omgeving. Belangrijkste fruit is de "Alanya-banaan", een kleine zoete banaan voornamelijk bedoeld voor de export. Verder vind je er ook nog vele sinasappel plantages, citroen boomgaarden en avocado teelt. 


Markten in Alanya

Uiteraard gaan veel Turkse inwoners naar markten om verse groenten en fruit te kopen. Ook de markten in Alanya zijn heel populair onder de bevolking.

In Alanya, een regio waar veel groenten en fruit worden geteeld met het gunstige klimaat, zijn er producten die veel dorpsbewoners van hun eigen land meenemen en dat al vroeg in de morgen op een tafeltje of stalletje verkopen aan de bewoners. 

Wanneer je over de markt rondloopt, geniet je van de kleuren en geuren die de natuur biedt. Veel lokale en buitenlandse mensen die op vakantie naar Alanya komen bezoeken zeker  deze markten en kopen verse groenten en fruit.

Tevens zijn er kraampjes waar naast groente- en fruitkraam ook een verscheidenheid aan specerijen verkocht worden maar ook kaas en olijven. De overige producten zoals kleding, schoenen en tassen alsmede huishoudelijke spullen, vind je ook terug op sommige markten.

 

Bazaar/markten in Alanya

Maandag: In de wijk Oba

Dinsdag: Op de vismarkt in Alanya en in Mahmutlar

Woensdag: Kestel, Konakli en Avsallar

Donderdag: Tosmur

Vrijdag: Alanya Cuma Pazari en Gazipasa

Zaterdag: Cikcilli en Mahmutlar Centrum

Zondag: Hacet wijk en Turkler